Artiklen indeholder reklamelinks

I Danmark er vi meget privilegeret i forhold til mange andre lande. Det skyldes den høje skat vi betaler af vores lønninger. Alle disse penge går til vores velfærdssamfund. Vi betaler ikke for at gå i skole, komme til undersøgelser ved lægen og betaler heller ikke for operationer eller sygehus. Det betyder, at alle i Danmark har mulighed for at leve et godt og sund liv, fordi vi i Danmark hjælper hinanden igennem skat.

Det er ikke det eneste gode ved at bo i Danmark, for har du store udgifter til medicin, kan du søge om tilskud. Det er netop dette emne du kan læse om i denne artikel.

Receptpligtig medicin

Du kan få tilskud til dit medicin forbrug, men tilskuddet får du ikke automatisk, når du køber medicin. For det første skal medicinen være receptpligtig, altså medicin du ikke kan købe i håndkøb. Dernæst skal du have et hvis forbrug, for at du kan få tilskud.

medicin-tilskudDer er tale om to forskellige slags tilskud til receptpligtig medicin. Den ene er et generelt tilskud, og det andet er et klausuleret tilskud.

Det generelle tilskud forekommer ved de fleste receptpligtige lægemidler. Disse tilskud lægger du ikke mærke til, da de bliver fratrukket, når du køber dit medicin, og derved skal du kun betale restbeløbet. Bestiller du dit medicin på nettet, vil prisen på recepten være prisen før tilskuddet. Når din varer bliver lagt i kurven, vil tilskuddet automatisk blive trukket fra.

Et klausuleret tilskud her er det individuelt, og det er kun i nogle tilfælde der bliver givet tilskud til lægemidlerne. Det kommer an på, om du får medicin til eventuelle sygdomme. Et sådan tilskud kræver, at din læge har søgt om tilskud og altså skriver dette på din recept. Spørg altid din læge omkring tilskud til dine recepter. Det er ikke lægen der bestemmer, hvilke recepter du kan få tilskud til, og hvor meget du kan få – det er sundhedsstyrelsen der vurdere dette.

I nogle tilfælde vil det være muligt, at få mere tilskud end normalt. Det kommer igen an på, om du er ramt af en kronisk sygdom eller om du skal igennem en terminalbehandling. Ansøgningen foregår altid gennem din læge. Apoteket kan ikke give dig tilskud på dine receptpligtige lægemidler.

Beregning af tilskuddet

Når du ansøger om tilskud til dit receptpligtige medicin, får du tildelt en CTR-saldo. Denne saldo er afgørende for, hvor meget tilskud du er berettiget til på et år, tilskudsperioden. Jo højere saldo, jo større tilskud får du. Dette system er lavet for, at kontrollere og generelt have styr på, hvor meget vi får i tilskud til medicin, men også for, at de som har mest brug for tilskud (største udgifter til medicin), får mest hjælp.

CTR står for ”Det centrale Tilskudsregister”. Her vil dine receptpligtige medicinale indkøb blive registreret og trukket fra din CTR-saldo.

Det tilskud du er berettiget til beregnes ud fra din alder og eventuelle sygdomme (behov for medicin) Du kan på lægemiddelstyrelsens hjemmeside beregne dit medicintilskud, og herefter spørge din læge.

Artiklen indeholder reklamelinks